Category Archive

Ставови

Македонскиот образовен систем – рефлексиите од истиот врз професиите и потребата од деетатизација и децентрализација

Ставови ноември 18, 2019

Многу често, се говори за адекватноста на нашиот образовен систем и за тоа какви карактеристики треба истиот да има, од колку делови и нивоа да се состои и какви и кои можности за избор да ги понуди на секој оној кој сака да го започне, развие и надгради своето знаење. Од практична гледна точка, образовниот систем треба да е компилација на услови кои овозможуваат од една страна задоволување на потребите на индивидуалецот за едукација и надградба на истата, а од друга страна на приватниот и јавниот сектор можност за регрутација на соодветни и специјално квалификувани кадри. Оттука основано може да се заклучи дека главна цел на управувачкиот апарат на една држава и нејзиниот интелектуален потенцијал, треба да е постигнување на хармонија помеѓу барањата на оние кои учествуваат и очекуваат резултати од образовниот систем.

Read More

Потребно е национално обединување, сите сме деца на Македонија

Ставови ноември 18, 2019

Македонецот беше поделен, Македонецот е поделен, потребно е национално помирување на сите Македонци и на тие од БКП и КПМ, со царистите, и на тие до Бали Комбтар со овие од КПМ и оние од БКП, Оние од ВМРО со оние од КПМ и КПЈ, ДПМНЕ со СДСМ, ДУИ СО ДПА итн итн, а ВМРО е сеуште парализирано како тогаш… Македонецот страдаше и беше поделен, Македонецот и сега страда и е поделен, поделен на Северни, Антички, Бугарски, Српски, Албански, Ромски, Турски, Влашки,православен, католички, муслимански…

Read More

Сепак, правдата ќе победи

Ставови ноември 18, 2019

Нам ни треба решение, не договор. Демократија, човекови права, процесни права, владеење на правото и конечно нашиот правен идентитет. Тие се безутешно оставени на нас да ги решаваме сами. Тие промени мора самите да ги направиме и секако дека тој пат ќе биде полн со разочарувања сѐ додека стигнеме до целта!

Read More

Грижа за историското и културно наследство во фокусот на Македонски концепт

Ставови ноември 18, 2019

Стремежот за влез во ЕУ е јасна движечка траса на нашата земја. Но сепак постојат сегменти кои и тоа како треба да се воспостават со што би биле дел од еднаквите. Во таа конотација неизоставен дел преставува и политиката во областа на културата.

Read More

Како понатаму и зошто го нудиме „Македонскиот концепт“

Ставови ноември 18, 2019

Поголем период во македонското општество и во целокупната јавност се чувствува апатијата и депресијата, кои завземаат се поголеми размери.

Поради политичката ситуација и генерално внатрешните состојби во државата скоро на сите општествени полиња ги тера граѓаните да бидат „умртвени“ без причина и надеж за напредок и просперитет како личен, така и колективен.

Read More

Зошто реформи

Ставови ноември 18, 2019

Ниту една политичка партија не може да функционира без почитување на принципите на: лична одговорност, инклузивност, транспарентност и отчетност, кадровска менливост, плуралност на мислењето, ставовите и идеите, персонален и колективен интегритет, и последно но и најважно -легализам.

Read More

Како понатаму?

Ставови ноември 12, 2019

Секогаш потенцираме дека покрај критика, мора да се предложи и решение, за таа критика да биде кредибилна. Во тој контекст може да се пакетираат и критиките за случувањата со надворешната политика. Имаме два крупни моменти, одлуката на ЕУ да не отпочне пристапни преговори со Македонија и одлуката на Владата да влезе во авантура, наречена „Бенелукс на Балканите“. Она кое знаеме е дека Македонија ги има истите проблеми, истите оние поради кои не сме можеле да конституираме држава пред повеќе од еден век. И двата случаи имаат еден заеднички содржател, а тоа се интересите на нашиот сосед Република Србија, истите оние кои постојат повеќе од еден век. При тоа нагласувам дека не сум србофоб, не ги мразам соседите, ниту нивната државност ја оспорувам, но го задржувам правото да ја заштитам државноста на мојата Македонија.

Read More

Интревју за Фокус – Сашо Лазаровски: Доста е од поделби, црни сценарија и меѓупартиска омраза

Ставови ноември 12, 2019

Црно-белата слика на македонската политичка сцена се обиделе да ја променат повеќе личности, движња и партии, но актуелниот изборен модел не дозволувал посилен настап во Собранието бидејќи поделени во шест изборни единици нивните гласови паѓале во вода, па така мораа да се приклучат на големите коалиции предводени од ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Сега се најавува нова политичка платформа наречена „Македонски концепт“ која вели дека ќе се залага за подигнување на политичката култура, нов начин на водење на политичка битка преку идеи, проекти и конструктивни предлози, но засега немаат амбиција да прераснат во политичка партија. За новата платформа „Македонски концепт“ разговараме со Сашо Лазаровски кој вели дека треба да се стави крај на црнилата, да се создадат силни институции кои нема да бидат под влијание на партиите, а ќе се работи за подобра иднина на сите граѓани без оглед на нивната етничка, верска или партиска припадност.

Read More

Интервју за Фокус – Сашо Лазаровски: Крајната мисија на „Македонскиот концепт“ е на идните поколенија да им оставиме држава, слобода и пари

Ставови ноември 12, 2019

Сашо Лазаровски е еден од застапниците на новата политичка платформа „Македонски концепт“, која деновиве почна да се промовира во јавноста. Тој е поранешен економски промотор на Агенцијата за инвестиции на Република Македонија, поранешен директор на ЈП „Водовод и канализација“ и поранешен заменик-министер за локална самоуправа од ВМРО-ДПМНЕ. Лазаровски е член на опозициската партија и советник во општина Карпош. Во интервју за „Фокус“ вели дека крајната мисија на „Македонскиот концепт“ е на идните поколенија во наследство да им се остави држава, слобода и пари.

Read More

Интервју за Дојче Веле – Петар Богојески: Сакаме опозиција што не е под контрола на Заев

Ставови ноември 12, 2019

Голем дел од сегашните „лидери“ на опозицијата се под контрола на Заев. Демократијата е нефункционална без вистинска опозиција. Нудиме платформа за опозициско обединување, вели Богојески.

Read More