UEFM

Union of European Federalists in Macedonia

Отворена дебата: НАТО

Новости јануари 14, 2020

30.12.2019 Скопје

Унијата на Европски Федералисти на Македонија со Македонско Американската Алумни Асоцијација организираше отворена дебата на тема “Идните чекори после приклучувањето во НАТО”.

Read More

Новости декември 25, 2019

Унијата на Европски Федералисти на Македонија, преку промоција на програмата Македонски Концепт, ќе отвори дискусија на темата “Како Европа да ја донесеме во Македонија”.

Read More

Унијата на европски федералисти на Македонија со тркалезна маса: „Можности за регионална интеграција на Р. С. Македонија во ЕУ“

Новости декември 20, 2019

Како алтернатива на ЕУ избравме ЕУ. Во таа насока очекувам да бидеме поуспешни во наредната 2020 година на овој наш пат. Со овие зборови претседателот на унијата на Европски Федералисти на Македонија Петар Богојески ја отвори конференцијата насловена како „Можности за регионална интеграција во Европската Унија“.

Read More

Соопштение

Новости ноември 28, 2019

27 ноември 2019 година

Македонија & ЕУ

ЕУ има многу внатрешни дилеми, но за едно е одлучна, Македонија да бидел дел од големото европско семејство!
Час поскоро!

Read More

Македонскиот образовен систем – рефлексиите од истиот врз професиите и потребата од деетатизација и децентрализација

Ставови ноември 18, 2019

Многу често, се говори за адекватноста на нашиот образовен систем и за тоа какви карактеристики треба истиот да има, од колку делови и нивоа да се состои и какви и кои можности за избор да ги понуди на секој оној кој сака да го започне, развие и надгради своето знаење. Од практична гледна точка, образовниот систем треба да е компилација на услови кои овозможуваат од една страна задоволување на потребите на индивидуалецот за едукација и надградба на истата, а од друга страна на приватниот и јавниот сектор можност за регрутација на соодветни и специјално квалификувани кадри. Оттука основано може да се заклучи дека главна цел на управувачкиот апарат на една држава и нејзиниот интелектуален потенцијал, треба да е постигнување на хармонија помеѓу барањата на оние кои учествуваат и очекуваат резултати од образовниот систем.

Read More

Потребно е национално обединување, сите сме деца на Македонија

Ставови ноември 18, 2019

Македонецот беше поделен, Македонецот е поделен, потребно е национално помирување на сите Македонци и на тие од БКП и КПМ, со царистите, и на тие до Бали Комбтар со овие од КПМ и оние од БКП, Оние од ВМРО со оние од КПМ и КПЈ, ДПМНЕ со СДСМ, ДУИ СО ДПА итн итн, а ВМРО е сеуште парализирано како тогаш… Македонецот страдаше и беше поделен, Македонецот и сега страда и е поделен, поделен на Северни, Антички, Бугарски, Српски, Албански, Ромски, Турски, Влашки,православен, католички, муслимански…

Read More

Сепак, правдата ќе победи

Ставови ноември 18, 2019

Нам ни треба решение, не договор. Демократија, човекови права, процесни права, владеење на правото и конечно нашиот правен идентитет. Тие се безутешно оставени на нас да ги решаваме сами. Тие промени мора самите да ги направиме и секако дека тој пат ќе биде полн со разочарувања сѐ додека стигнеме до целта!

Read More